Ontwikkelingen, milieuzone voor bestel- en personenauto’s

Waar worden mogelijk nog milieuzones vrachtverkeer ingevoerd?
Er zijn op dit moment 13 steden in Nederland met een milieuzone voor vrachtauto’s. Dit zijn Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijswijk, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. De verwachting is dat het daar bij blijft. Het huidige convenant dat aan de milieuzone ten grondslag ligt, heeft een looptijd tot en met 31 december 2016 Het toegangsregime blijft tot einde 2016 zoals het nu is. Dit betekent dat de vrachtauto minimaal moet voldoen aan de Euro IV norm. De gemeente Rotterdam heeft het voornemen de milieuzone voor vrachtverkeer per 1 januari 2016 geografisch uit te breiden. Meer informatie over de geografische uitbreiding in Rotterdam.

Milieuzone voor bestelauto’s

In Utrecht is sinds 1 januari 2015 een milieuzone voor bestelauto’s. Vanaf die datum zijn bestelauto’s met een Datum Eerste Toelating van voor 1 januari 2001 en rijdend op diesel niet meer welkom in de milieuzone. Het gebied van de milieuzone van Utrecht is identiek aan dat van de zone voor vrachtauto’s. De Datum Eerste Toelating van een voertuig is terug te vinden op het kentekenbewijs. Ook de gemeenten Rotterdam en Amsterdam hebben aangekondigd een milieuzone voor bestelvoertuigen te willen inrichten. In Rotterdam wordt de milieuzone per 1 januari 2016 operationeel. Evenals in Utrecht hebben dieselvoertuigen van voor 1 januari 2001 geen toegang. Ook zal de Rotterdamse milieuzone gesloten zijn voor benzine bestelauto's van voor 1 juli 1992. De milieuzone in Amsterdam is aangekondigd voor 1 januari 2017. Zoals het er nu naar uitziet, worden diesel bestelvoertuigen van voor 1 januari 2000 de toegang ontzegd.

Milieuzone voor personenauto’s
Dieselpersonenauto’s met een Datum Eerste Toelating van voor 1 januari 2001 mogen vanaf 1 januari 2015 de milieuzone van Utrecht niet inrijden. Op 1 januari 2016 volgt de gemeente Rotterdam. Daar zijn vanaf dat moment dieselpersonenauto's van voor 1 januari 2001 niet welkom. Daarnaast mogen personenauto's op benzine van voor 1 juli 1992 er niet in. De gemeente Amsterdam heeft geen plannen voor een milieuzone voor personenauto's.

Meer informatie over de milieuzone bestel- en personenauto's in Utrecht

Meer informatie over de milieuzone bestel- en personenauto's in Rotterdam

Meer informatie over de milieuzone bestelauto's in Amsterdam